Friday, September 26, 2008

raya is juz around the corner. i've managed to do 75% of things-to-do-before-raya, alhamdulillah. 20% akan disettlekan masa di Aloq Staq and lagi 5% harus lepas raya break. alhamdulillah, spinning episode dah berkurangan, cuma light headed sket je. kadang2 terasa dizzy jugak. but i'm telling my mind, everything is ok. takleh nak manjakan diri sangat kan? nanti tak boleh bergerak langsung. insyaAllah, rancang untuk bertolak ke utara esok sesudah subuh. it'll be me & the kids only, pelan2 kayuh..insyaAllah. nak balik esok tapi kedai dobi Azmal dan kedai serbaguna Ah Huat masih beroperasi, satu benda pun tak kemas lagi. satgilah kot, lepas update blog.
puasa tahun ni agak kurang meriah rasanya pasal keadaan diri yang tak mengizinkan untuk berpuasa..adus banyak betul nak kena ganti nie..sket lebih kurang mcm sebulan je..hehehe. hopefully akan lebih sihat lepas raya break nie..nak jumpa boss baru kenalah sihat kan. wonder how the new boss would look like. wishful thinking: new boss looks like Ariel!! hahahaha.
Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin kepada semua yang mengenali diri One. Kepada yang memandu pulang ke kampung halaman, pelan2 kayuh, biar lambat asal selamat. Bila dah ngadap lemang, ketupat, rendang tu..jangan lupa orang di belakang dan jangan lupa pesan orang tua2 "hujan ribut lagi berenti".

Tuesday, September 23, 2008

Dato' Hj Wan Omar & Datin Hjh Wan Zaharah with Wan Hanisah and Wan Zakwan
miss u much Pak!
spinning episod yang disangkakan berakhir rupa-rupanye belum lagi. juz last week bangun pagi terasa bilik berpusing lagi. hmm gagahkan diri jugak pergi ke klinik mintak surat referral pergi ke tawakal hospital yang paling dekat dengan rumah. jumpa dr and did few tests. turns out i have a problem with my left ear..i was diagnosed with vertigo - as mentioned in my previous entry. dr gave me mc dari 19.9 sampailah 26.9, one whole week pastu Raya break the next week. hmm dengar macam best je kan. tapi in true fact, duduk kat rumah ngan my may-look-adorable-but-very-active-kids, amatlah mengstresskan diri. pastu ada cookies to be delivered. not only that tapi a million other things to do. baju budak-budak tak beli lagi, things for the house yang bertangguh dulu nak beli pun tak terbeli lagi. i've got laundries to do yang tingginye dah mengalahkan gunung everest, car to service - dengan harapan boleh travel balik AS. biler time2 macam nie lah rasanye i need...
on another note, m actually glad to be celebrating Raya as a single parent. meaning tak perlu nak bermasam muka nak balik kampung sapa..hahaha. tak nak tipu, but this was always the case with him. it is always lebih meriah bila kita balik beraya di kampung sendiri. glorious food and good company. start dari petang raya, riuh kat dapur - rasanya sepanjang Lorong Menteri 2 tu rumah Dato' Hj. Wan Omar je yang havoc... last day of berbuka mesti sibuk nak carik murtabak dari Kuala Sungai, kuayteow goreng Hamid (macamlah orang tu tak nak siap beraya jugak), sambung ke malam raya, main bunga api kat laman rumah. the next day lepas solat Raya, semua families duduk berkumpul kat living room, buat tahlil sket, pastu sesi bersalam-salaman & bermaaf-maafan bermula dari mak, eldest sibling dan seterusnya. there'l b like 7 or more siblings plus partners and nieces & nephews will be last in the circle of salam menyalam. after that makan-makan & trips to umah uncles & aunties. makan lagi. hahahaha...somehow what we lost in a month boleh digantikan balik dalam satu hari tu je.
doakan i'll be fit & healthy to travel back to see Mak & celebrate raya with her, amin.

Wednesday, September 10, 2008

alhamdulillah, episode spinning gasing dah berakhir..still on medication, so far so good. tak taulah bila dah abis nanti, akan ada rerun ke tidak. sekarang dah pukul 1 pagi, n i'm still up. catching up on Mike He's Bull Fighting, cute & charming..although sometimes tak faham naperlah kena pakai sepit rambut kat tepi tu. i also have Rain in front of me in Sang Doo, Let's Go To School. buffer sini, tengok sana, in between update blog..how's that for multitasking? hahahaha.
biler dah sakit nie kan..terasa rindu plak kat Mie. rindu kat my midnite snack, missing being pampered, missing his short smses...and by short i mean really short. there would b me typing full text asking that, telling this..to which the short reply would be "k". boleh berlarutan hingga ke pagi dengan hanya "k". God!! missing him much. maybe i'm missing him coz i'm finding it hard to handle my eldest. i don't seem to understand him. finding it hard to get thru to him. maybe it's not juz the eldest, it's all of them. having their own say on what to do and when to do. hmm cabaran membesarkan anak-anak seorang diri. whateva yang tak kena, i would be blamed, only me. boleh tak membebel and marah pada diri sendiri should anything go wrong?
p/s encik .. i'm not as strong as u say so.

Thursday, September 4, 2008

Vertigo (from the Latin vertere, to turn, and the suffix -igo, a condition, i.e., "a condition of turning about"[1]) is a specific type of dizziness, a major symptom of a balance disorder. It is the sensation of spinning or swaying while the body is stationary with respect to the surroundings.

There are two types of vertigo: subjective and objective. There is a subjective vertigo when a person has a false sensation of movement. In the case of objective vertigo, the surroundings appear to move past a person's field of vision.

The effects of vertigo may be slight. It can cause nausea and vomiting and, in severe cases, it may give rise to difficulties with standing and walking.

a few years back i was diagnosed with panic attacks. hmm this year after a couple of spinning gasing episodes, i was diagnosed with vertigo. am on MC for 2 days. 2 whole days of not being able to do anything. i've got laundry up to the ceiling, clothes to be folded n kept away. nothing nice on tv, internet connection that's too slow to allow me to stream any movies or series. m still having the spinning even though i've taken couple of meds that's supposely to help me ease the uneasiness. doc suh rest..hmm..tired of resting already.
i think the only remedy would be Ariel serenading me to sleep...aahh..heaven!!