Monday, March 31, 2008

i get tired sometimes listening to people complaining about this & that..about how their life is full of crap..about how they are at their wit's end..or how they wish that things could be a little easier..who doesn't. listening to it once in a while, i don't mind..but if it goes on and on and on and on...now that really gets on my nerves. hello!!! i'm living on a single income with four growing kids..need i listen to any more craps??..bak kata Nabil..lu pikirlah sendiri!!

Thursday, March 27, 2008

Monday, March 24, 2008

23.3.2008 we had a gathering kat Rebung, Bangsar. 1st ada pre-birthday celebration for KakChah, she turns 54 today (24.3.2008), 2nd pasal KakChik nak treat we all makan for helping her out with Aisyah's engagement. hmm murah rezeki, amin. biaselah..bila the Wans gather memang huru hara tempat dibuatnya. we had 5 tables to our families (yg nyatanya conquer bahagian dalam)..food was lovely..atmosphere was excellent..pemandangan indah plak tu..pusing kiri nampak muka SMS, pusing kanan pun nampak muka SMS..hehehe.
welcoming speech by KakChik & KakChah.
this gathering actually was planned juz a few hours before lunch. dapat sms dari KakChik inviting us all for lunch..KakChah was tricked into coming with stories made up by her kids..kononnya nak jumpa somebody. anyway, tengah2 makan suddenly nampak Chef Ismail dropped in. we took the chance to snap a few pix and KakRufa got his autograph.
dig in!!


we the aunties were presented with a gift from Aisyah as a token of appreciation..tak sangka plak she went thru all the trouble to buat the gift..hand made boxes & jam. thanx a bunch Aisyah!!

Friday, March 21, 2008

perkara2 yang membingungkan kapla minggu ini dan minggu2 sebelumnya...

  • management yang arif lagi bijaksana membuat terma perkhidmatan baru dengan membuat rombakan gaji (yg btw sket lagi nak sampai bumbung & kalau nak naik gaji kena naik pangkat & kalau nak naik pangkat kena ada kekosongan & kalau nak tunggu kekosongan...hampeh!!), potongan cuti dari 20 ke 14 hari dan bagi mereka yang mempunyai anak2 kecik dan tidak mempunyai bibik memanglah teramat perit rasanya apatah lagi bila anak2 sakit dan tidak boleh dihantar ke taska yang memberi syarat, jika anak demam jangan hantar ke taska dan jua perit bagi mereka yang tidak mempunyai spouse untuk rotate bercuti untuk menjaga anak2...hello!!! management people: these are not favourable to the employees...hip! hip! hooray!!!! panjang umoq hangpa!!!
  • eldest son yang melalui proses kedewasaan, yang sedikit sebanyak merunsingkan kapla mama dia
  • eldest son yang akan amik UPSR tahun nie tapi buat macam takde benda pun
  • eldest son yang tak amik port pun pasal buku2 latihan yang mama dia tolong belikan
  • perbelanjaan seharian yang makin bertambah
  • nak beli umah tapi duit EPF tak cukup pasal bos Melayu/usahawan Bumiputera yang sepatunya menolong org Melayu, YBhg. Dato' F (Dato' tuuuuu), potong gaji untuk caruman EPF tapi tak masuk pun dalam account EPF dan walaupun dah dijadikan kes mahkamah (note: hutang caruman mencecah JUTAan RM) masih tegar lagi berbusiness diluar tu dan walaupun passport pernah ditahan, masih boleh lagi pergi ke luar negara (kabel kuat tera mana tak taulah) dan sehingga kini hidup berbahagia bersama bini baru dia yang pernah merakamkan album lepas tu senyap dan beliau jugak masih belum membayar gaji tertunggak saya sebanyak RM3,302.59 walaupun saya mengingatkan dia hampir tiap2 bulan, walapun saya dah berenti keje ngan dia dari tahun 2005.

hmm..ni puncanya dari terma barulah nie...abih kuar cite lamer2...yang nyatanya YBhg. Dato' Farid(teramatlah bahagianye dia) .... gua tuntut hingga ke hujung dunia nanti......

Wednesday, March 19, 2008

alhamdulillah hari nie mak genap 72 tahun ..walaupun she says she's 74 tahun..awat nie..bagi mak muda lagi ka? hahaha soalan lazim dia. juz called and spoke to her. mesti hati dia gembira pasal she's back at her home. we gave her two weeks je kat AS..boleh anak2 bagi tempoh gitu? hmm...kalau boleh nak je dia duduk kat KL nie tapi takleh nak selfish kan..walau kemana pun kita gi, mesti kita rindukan rumah jugak, kan?
mak & pak raised us 9 orang..well mostly mak lah kan pasal mak's a housewife. mcm manalah agaknye dia jaga kita org semua. i have 4 of my own and rasa mcm dah penuh sangat tangan nie. stress pun ye jugak..lagi2 bila nak kejutkan semua untuk siap pepagi hari. adus!! rasanye BP waktu pepagi adalah pada maksima dah. lepas tu arrange nak antar ke sekolah, ke taska, ke sekolah agama dan persinggahan2 antaranya. by the time i'm done, energy level tinggal 40% je kot untuk masuk office. that's y lepas drop off je bebudak, i'l plug in my earphone & dengar to mix fm every single morning. dengar celoteh ika, serena c, pietro and the occasional phua chu kang. so i'l b smiling & chuckling at times on my way to the office. ppl on the lrt would be giving me weird looks..naperlah minah nie senyum sorang-sorang, kadang-kadang gelak-gelak malu gitu..hahahahaha!!! itu namanye stress therapy.

Monday, March 17, 2008

Aisyah & Ali got engaged officially on last 15 March 2008. majlis dibuat kat Selayang. myself tak sempat nak amik byk gambar..yelah ke hulu ke hilir..nak make sure semuanya ok. i was put in charge of the hantaran boys sampai terlupa nak amik gambar dia org yang handsome berbaju melayu lengkap ngan sampin & songkok..bukannye senang nak suh depa pakai satu suit lengkap. well, maybe at the next engagement/akad nikah sesiapa lepaih ni...*siapa agaknye ek? bila ek? bulan 12 ker?* (wink! wink!). most of these pics were taken by Faris..who btw did a pretty good job snapping.

alamak gelapnye Hana dalam pic nie. hmm tan dari swimming ari tu tak surut lagi ek.pandai plak si Faris gi snap gambar anak2 dara nie dok tengok cincin ngan posing nie.aha..found gambar antara jejaka2 hantaran yang ada.. tapi masa nie semua dah keletihan so dah hilang semua sampin & songkok.

antara hantaran-hantaran done by my sisters...they had better artistic touch.




all in all..it was a great weekend..(walaupun sehingga kini, betis ku masih sakit). apa lagi bila dapat berkumpul semua. the post gathering was superb as we went down memory lane..banyak cite dan ketawa dikongsi sesama keluarga. can't wait for the next event...tungguuuuu!!

lupa plak gambar photographer of the day...faris azmal azmey.

p/s: Ali reminds me of K...ada iras-iras kan gal?

Tuesday, March 11, 2008

Mana tumpahnye kuah kalau tak ke nasi – kata orang tua-tua.
Hmm..boleh tak kalau kuah dia tumpah kat luar pinggan and kita amik kuah lain atau kita pilih untuk tak makan kuah tu. Masuk dek akal tak?
As much as I love you..i would not want to go thru the phase of heartaching ever again.

Monday, March 10, 2008

received this via email from my sis...me evaluating..
i believe..that our background and circumstances may have influenced who we are but we are responsible for who we become,
i believe..that no matter how good a friend is, they're going to hurt you every once in a while and you must forgive them for that,
i believe..that just because someone doesn't love you the way you want them to, doesn't mean they don't love you with all they have,
i believe..that it's taking me a long time to become the person i want to be,
i believe..that you should always leave loved ones with loving words. it maybe the last time you see them,
i believe..that either you control your attitude or it controls you,
i believe..that money is a lousy way of keeping score,
i believe..that sometimes when i'm angry i have the right to be angry but that doesn't give me the right to be cruel,
i believe..that it isn't always enough to be forgiven by others. sometimes you have to learn to forgive yourself,
i believe..that no matter how bad your heart is broken, the world doesn't stop for your grief,
i believe..that the people you care most in life are taken from you much too soon,
i believe..that life is more precious than money will ever be able to be.

Friday, March 7, 2008

One jarang keluar on Friday walaupun break lama. the reason being, cuaca panas & takut terbelanja lebih. anyway hujung minggu nie ada wedding anak Mak Teh Wan Rokiah so nak tak nak kena jugak keluar pasal dah diamanahkan untuk beli gifts. secara kebetulan K'Rufa was nearby so we both headed to Sogo. rasanye we laughed and talked more dari tengok barang. anyway, lepas dah puas pusing, we both decided on 2 items: non-stick pot & bedsheet. then decided to head up to the customer service untuk wrap the gifts. tak sangka rupanya ramai mamat yang buat keje membungkus nie. when we saw that, we started gossiping and giggling. hmm.....

Me: hmm..do we get to pick any of those boys to wrap the gifts for us?
K'Rufa: maybe we can have the one on the left to do it..

Yeah rite..we got her instead. but we still got to cuci mata while waiting.

Wednesday, March 5, 2008

rasa mcm dah lama tak melalui saat-saat itu. memang ada banyak perkara yang One fikirkan, tak tahulah sama ada itu menjadi puncanya tapi kalau boleh One tak nak laluinya lagi. jam 1 pagi dua hari lepas, One terkejut jaga dengan jantung yang berdegup laju, sesak nafas, badan rasa melayang seakan-akan nyawa berada di hujung nafas. One bergerak ke arah pintu depan dan terus membuka pintu. satu je perkara dalam fikiran One, jika ditakdirkan hidup One berakhir pada ketika itu, sekurang-kurangnya pintu sudah terbuka dan orang luar boleh menguruskan anak-anak. masa tu hanya ada faris, farhana & farhan yang tengah tidur. firdaus tidor kat umah nenek dia. rasa-rasanye dalam 30 minit, jantung berdegup laju seakan mahu pecah rasanya. tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan One ketika itu. hanya Allah yang tahu apa yang bermain di fikiran One masa tu, apa lagi dengan kanak-kanak riang yang tak tahu apa-apa tu..

Monday, March 3, 2008

belakang dari kiri: kak rufa, kak mah, kak zah & abg jit
duduk dari kiri: kak zai (SIL), kak dah, pak, ME & mak
tiba-tiba rasa mcm rindu sesangat pada Mie, pak, friends and mak. the old mak especially.