Friday, April 14, 2006

Petang semalam masa One dalam perjalanan pulang ke rumah MIL, One terserempak dgn one of Mie's friend. He greeted me and said dia ada nak sampaikan pesanan. I thought it was going to be some pesanan from one of his other friends. Rupa-rupanya tak.

Dia kata "Abg Mie kirim salam. Dia selamat kat sana. Dia pesan banyak kan beramal & beribadah. Jgn lupa sampaikan pesanan ni pada semua". I juz nod my head and said Insya Allah. A few seconds later, he rode bypass me with a gal wrapping her arms around him on a bike.

Hmm..this was the same guy who approached me just weeks after Mie left. Dia ajak One pergi minum kat kedai mamak as dia kata dia nak cakap something with me. One masa tu dengan kepala tengah berat memikirkan macam2 ikut jelah dia. I thought he had something important to tell me.

Out of the blue, dia cakap, "Kak One sayangkan Abg Mie?" Of course lah One jawab ya. Then dia tanya lagi "Kak One ada terfikir nak cari pengganti?" Eh! Mamat nie giler ke apa bertanya soalan macam tu? One jawab, "takde masa nak fikirkan semua tu". He smiled. "Baguslah macam tu". He continued "Kak One nak jumpa Abg Mie selalu tak?" Eh! Mamat ni biar betul. I was starting to have second thoughts on this talk. Suddenly he laughed. "Ye, kalau kak One nak jumpa Abg Mie, saya boleh tolong tapi kak One kenalah banyak beribadah, bangun malam sembahyang, berzikir". "Saya selalu jumpa Abg Mie. Kadang-kadang dia gurau dengan saya macam dulu-dulu. Sekarang ni pun dia ada, dia dok kat sebelah Kak One". Now this is getting weird. Suddenly he started to laugh like Mie used to. I was feeling one kind. Is this guy for real? I started to make excuses saying that I need to make a move. He continued blabbing bout how dia selalu pergi kat kubur malam-malam sorang-sorang, pergi berzikir kat sana pastu dia pergi belajar agama and many more. Dia punya cerita macam he's a very religious person.

One boleh terima kalau orang yg memperkatakan tentang semua ini memang ternyata nampak akan kewarakan dia. Bukanlah kata One nak mempercayai benda-benda yang mengarut tapi One jugak tak boleh nak menafikan memang ada sesetengah orang yang boleh berhubung dengan dunia lain. Itu kuasa Allah Taala...allahu aklam.

Kalau orang yang menyampaikan perkara sedemikian, masih menjalani kehidupan seperti biasa..masih bergelumang dengan dosa, masih berpegang tangan, berpeluk dengan yang bukan muhrim..apa kes? (bak kata Saiful Apek).

That brief encounter with him brought back the conversation I had with him last year. One thing for sure, I did not look into his eyes when he spoke. Ntahlah, he gives me the creep.